Celulitida – proč jí dnes mají i děti?

Než se začtete do tohoto článku, zkuste si odpovědět na otázku: “Víte, jak vzniká celulitida?”

Mnoho lidí má o celulitidě “pomýlené” informace. Pojďme si tedy tuto problematiku objasnit.

CO TO JE CELULITIDA?

Všichni víme, co vidíme – “pomerančovou kůži”, ale málokdo už ví, co to opravdu je:

Celulitida je skladištěm v těle produkovaných jedů, vznikajících v zažívacím ústrojí.

Jak to chápat?

Na povrchu i uvnitř našeho organismu žije obrovské množství nejrůznějších mikrobů, ovliňujících mnohé biochemické pochody našeho těla. O tom, kolik mikroorganismů lidské střevo kolonizuje, se oficiální odhady pohybují někde kolem 10 000 různých druhů.

Ale ani toto číslo nemusí být konečně. Např. Dr. David Perlmutter, přední americký neurolog a specialista pro nutriční medicínu, ve svém bestselleru “Wie eine gesunde Darmflora unser Hirn fit hält” (“Jak zdravá střevní mikroflóra udržuje náš mozek fit?”) uvádí, že ve střevě se může nacházet i více než 35 000 různých bakteriálních druhů.

Celému tomuto společenství baktérií, ale i plísní, virů a dalších mikroorganismů odborně říkáme mikrobiom, též mikrobiota, (laicky mikroflóra).

Ve vztahu k celulitidě nás bude zajímat zejména mikroflóra našeho střeva.

Než se podíváme na to, jak vznikají jedy, které se nám v podkožní tkáni skladují a projevují se jako ona “pomerančová” kůže, tedy jako celulitida, musíme si říct, že z hlediska účinku na zdraví existují mezi střevními mikroorganismy dvě hlavní skupiny: zjednodušeně řečeno: DOBRÉ A ŠPATNÉ.

A právě u nich to začíná.

To co sníme, je ve střevech i díky mikroorganismům rozmělněno a rozloženo. Rovnováha mezi nimi je velmi důležitá, neboť právě ona rozhoduje o dobrém, nebo špatném trávení a tím i o zdravých, nebo nemocných střevech.

Už víme, že nestačí říct, že: “Člověk je to, co jí”. Tohle je totiž jen jedna polovina pravdy. Výrok musíme rozšířit ještě i o druhou polovinu: “A jak to stráví”.

Celulitida je obraz špatného stravování a špatného trávení. A tím se dostáváme k tomu, jak vzniká.

ODKUD PŘICHÁZÍ CELULITIDA?

Příčiny vzniku jsou v našich střevech. Přemnožené škodlivé mikroorganismy se podílejí na toxickém rozkládaní potravin. (Upozorňuji, že nejen potravin, ale třeba i léků).

Škodlivé mikroorganismy a mezi nimi především kvasinky Candida produkují jedy, které tělo postupně otráví. Čím déle nerovnováha ve střevní mikroflóře panuje, tím více toxinů se krví dostane ke všem buňkám našeho těla.

To způsobuje bolesti hlavy, nervozitu, tmavé kruhy pod očima, bílý povlak jazyka, vaginální plísně, praskající nehty, plísně na nohách a nehtech, mastné vlasy, vlčí hlad, obezitu, nepěknou pleť, kožní problémy atd. atd.

Proč myslíte, že tolik lidí:

  • bojuje s nadváhou,
  • trpí potravinovými a jinými alergiemi,
  • stěžuje si na střevní záněty, zažívací potíže,
  • užívá antidepresiva…atd?

Všechno toto a další jsou důsledky otravy organismu. Stáhněte si zdarma PDF dokument: Jaká je skutečná moc střevní mikroflóry?

Pokud je produkce toxinů příliš vysoká, detoxikační orgány je přestávají zvládat a organismus se jich snaží zbavit “náhradním” způsobem. Musí být “odklizeny” někam, kde by nejméně škodily. Tímto místem jsou tkáně v podkoží. To je důvod, proč si mnoho lidí mylně myslí, že celulitida je problémem kůže. Je to problém střeva!

Ještě před uložením jedů do podkoží, musí být tyto pro svou toxicitu neutralizovány vodou a teprve potom jsou tukem “připevněny” k místu ve tkáni. Tyto hrbolky – “zakapslované jedy s vodou a tukem” jsou projevem nevzhledné celulitidy.

Dříve celulitida postihovala většinou spíše starší ženy. Proč se dnes posouvá k čím dál mladším ročníkům?

CO SE ZA POSLEDNÍCH 30 LET ZMĚNILO?

Stravování!

Přemíra cukru, slazených nápojů, bílého pečiva, špatných tuků, “krabicových” jídel, rychlých občerstvení, alkoholu je dnes v našem jídelníčku zastoupeno mnohem častěji a mnohem více, než před 30 lety.

A právě tento způsob stravování vytváří ideální podmínky pro přežití a rozmnožování nikoli žádoucím a zdraví prospěšným baktériím, nýbrž škodlivým mikroorganismům. Např. kvasinky Candida se téměř výhradně živí cukry.

Přemírou těchto potravin se podílíte na rozvoji patologického střevního prostředí, které je následně zdrojem mnoha toxinů. Celulitida v čím dál nižším věku, není jediným následkem patologického prostředí ve střevech. Přidat k ní musíme i množství chronických zdravotních potíží, včetně obezity a to ve všech věkových kategoriích.

Vysoký krevní tlak, zvýšené hladiny cholesterolu nebo dokonce “stařeckou” cukrovku, jak se přezdívá diabetu 2. typu, dnes vidíme ve všech věkových kategoriích, včetně dětí.

Následné užívání léků jen dál a dál prohlubuje již tak vzniklou nerovnováhu ve střevní mikroflóře. Výsledkem je stažení do začarovaného kruhu: zdravotní potíže => léky => další zdravotní potíže => další léky… a tak pořád dokola

MÝTY A RADY, KTERÝM URČITĚ NEVĚŘTE

Jen pro informaci, všechny jsem je vyčetla na internetu v souvislosti s celulitidou:

➟ “Celulitida není nemoc, “jen” estetický nedostatek…”.
Pravda, celulitida není nemoc, ale i z toho mála, co jste si právě přečetli, jistě chápete, že se nejedná o projev zdravého organismu. Takže já bych jen o “pouhém” estetickém nedostatku nemluvila.

➟ “Při celulitidě …. vytváří tak na ní nevzhledné ďolíčky.…”
“Nevzhledné” ďolíčky jsou ale vaše zdravá kůže! To, co je nevzhledné a hlavně špatně, jsou naopak ty “připevněné hrbolky” zapouzdřených jedů s vodou a tukem.

➟ “…. poradíme, jaké cviky posilují svalstvo rizikových partií…”
Celulitida vzniká vlivem nerovnováhy ve střevní mikroflóře – cesta z celulitidy vede přes obnovou zdravé střevní mikroflóry a odstranění nadměrného přísunu toxinů, nikoli cvičením rizikových partií. (Samozřejmě cvičení je prospěšné, ale nezmění situaci, pokud k tomu nezměníme přístup k výživě střeva).

➟ “…prokrvení hlubších vrstev pokožky urychluje spalování tukových buněk…”
Nevím, jestli se náhodou nejednalo o překlep, ale pokud ne, svědčilo by to o naprosté neznalosti zdravotní problematiky pisatele…, tukové buňky rozhodně nespálíme! To co spalujeme je v nich uložený tuk.
Tukové buňky nám vždy, (pokud nepodstoupíme liposukci) všechny zůstanou. Dokáži se pouze zmenšit tím, že se “vyprázdní”, například při hubnutí a tím zmenší svůj objem.

➟ “… celulitidu pomůže zahladit masáž….., …. pleť s celulitidou pravidelně masírovat….”
Nevím, co si od masírování celulitidy slibovat, ale masírováním nám rozhodně nezmizí.

➟ “…spěte. Spánek napomáhá k regeneraci pokožky.
Ano, to je pravda, ale nikoli celulitidy. Tu neřeší. Navíc problémem těchto lidí bývá (právě kvůli množství toxinů v organismu) i dost často nekvalitní spánek.

➟ “Celulitida je špatná funkce lymfatického systému…”
Funkce lymfatického systému není špatná, jen systém je již zahlcen trvale vysokým přísunem toxinů. Není to příčina, ale následek. Příčina je ve střevech.

➟ “…Tukové buňky se ukládají v podobě hrudkovité hmoty v podkoží a tím způsobují nerovnosti na povrchu těla…”
Tukové buňky mohou pouze zvětšit svůj objem (naplnit se tukem) nebo se zmenšit (úbytkem tuků při hubnutí). Jsou schopné se dělit, měnit množství obsažené vody i “spáchat sebevraždu” (řízenou buněčnou aptózu), ale rozhodně nezmění svoji strukturu v nějakou hrudkovitou hmotu. To co způsobuje na povrchu těla na pohled “hrudkovitou strukturu”, je množství nahromaděných jedů. Ty byly do podkoží (pro menší škodlivost v této oblasti) “přesunuty” z důvodu přetížení detoxikačních orgánů.

➟ “Celulitida je zmnožení tukových buněk..”
Celulitida není “zmnožení” tukových buněk, ale sklad jedů. Množství tukových buněk je v dospělosti stabilní. Tukové buňky pouze zvětšují, nebo zmenšují svůj objem).

➟ “Celulitida je stav kůže…”
Celulitida není stav kůže, není to problém pleti, ale střev. Zapomeňte na krémy slibující odstranění celulitidy.

A na závěr nejblbější hláška, jakou jsem kdy četla:

➟ “Celulitida je stav kůže způsobený tukovými buňkami, které zadržují adipocity na místě…., což vede k vytvoření molekulární bulky směrem nahoru k povrchu kůže. Výsledkem je tzv. pomerančová kůže.”
Přeložím: … “tukové buňky … zadržují tukové buňky …”. To jako vážně? (Adipocyt znamená latinsky tukovou buňku).
A jen tak mimochodem, pokud si snad někde na těle pod kůži nahmatáte osamělou bulku (ženy znají samovyšetřování prsů, že?), šla bych k lékaři.

EXISTUJE CESTA K ODSTRANĚNÍ CELULITIDY?

Dříve se nevědělo, že původci vzniku celulitidy jsou jedy, jenž vznikají působením střevních baktérií při trávení. Pokud dokážete obnovit žádoucí zdravou rovnováhu ve střevní mikroflóře, můžete očekávat i zlepšení stavu celulitidy.

Zvýšením množství zdraví prospěšných baktérií na úkor škodlivých kvasinek, se dosáhne podstatného snížení produkce jedů. Následně může začít samočistící funkce organismu bez překážek.

Díky sníženému množství toxinů, které se do krve dostává ze střeva, může uvolněný prostor v krvi sloužit pro jejich transport zpět k detoxikačním orgánům, které již nejsou přetěžovány a odstraňování jedů z organismu může probíhat bez omezení.

Celulitida ustupuje, posiluje se imunitní systém a člověk se cítí dobře.

Kdo chce odstranit celulitidu, musí začít u stravy, která zajistí obnovu zdravé rovnováhy ve střevním prostředí.

Nezapomeňte, že střevní mikroflóra jsou živé mikroorganismy, které potřebují k přežití (tak jako všichni živočichové) živiny. Tím, jaké živiny jim dodáme, tím rozhodujeme o tom, které mikroorganismy přežijí – zda prospěšné baktérie, či škodlivé kvasinky, které po cukrech doslova prahnou.

Jídlo je nejlepším zdrojem k obnovení a vytvoření optimálních životních podmínek pro zdravou střevní mikroflóru v našich střevech.

Sice ke zlepšení profilu bakteriální mikroflóry stačí například několik málo dní více méně vegetariánské stravy s hodně saláty a zeleniny, potravinami s nízkým obsahem cukru a minimalizováním potravin živočišného původu, jenže zlepšení bakteriálního profilu je jedna věc a udržení si ho, je věc druhá.

Podmínkou k udržení si kvalitní rovnováhy ve střevní mikroflóře je nutno stravovat se tak, aby zejména užitečně baktérie dostaly každý den něco k snědku. Jinak vymřou.

Co v našem jídelníčku nesmí chybět?

Denně vláknina (balastní látky), např.:

  • listová zelenina, banány, neloupané ovoce, fruchto-oligosacharidy (lze zakoupit v kvalitních prebiotických doplňcích)
  • inulin – obsahuje ho česnek, pórek, cibule, čekanka, topinambury (inulin lze taktéž koupit v lékárnách)
  • celozrnné výrobky, celozrnné ovesné vločky a komplexní sacharidy (pozor, neplést s “rychlými” jednoduchými cukry)

Co zredukovat?

Jídlo v krabicích a sáčcích, cukr, alkohol, mastné výrobky, rychlá občerstvení…

  • snížit příjem živočišných bílkovin, nasycených tuků, mastných výrobků
  • cukry, cukry a hlavně cukry, což je i bílá mouka, buchty atd.
  • a nezapomeňte vyřadit slazené nápoje včetně energeťáků a smoothies

Takovéto potraviny poskytují výživu škodlivým mikroorganismům. Už víte, že kvasinky milují cukr. Pokud jim ho neposkytneme, nebudou mít dostatek výživy. Budou hladovět, až nakonec zahynou.

Bohužel, platí to i obráceně.

Budou-li užitečné baktérie hladovět, je nesmysl myslet si, že vaše zdraví a vitalita neutrpí. Věřte, že je to jen otázka času

Pro zapřísáhlé ne-vegetariány, jejichž strava neobsahuje téměř žádnou zeleninu, nebo se dokonce domnívají, že v podobě “knedlo-zelo-vepřo” jí snad mají dostatek, doporučuji nákup některých prebiotik. POZOR ovšem neplést si je s probiotiky!

Probiotika jsou živé mikroorganismy, prebiotika výživa pro probiotické baktérie.

Závěrem se zeptám: “Co myslíte, živíte užitečné baktérie, nebo poskytujete hojnost škodlivým kvasinkám? Jak je na tom vaše zdraví, psychika, tělesná váha?”

Všechno toto a další jsou důsledky otravy organismu. Stáhněte si zdarma PDF dokument: Jaká je skutečná moc střevní mikroflóry?

Budu se těšit, že mi do komentářů napíšete, jak jste na tom vy a co byste chtěli změnit.

Komentáře