✺ O čem rozhodují?
✺ Jak ovlivňují naše zdraví?
✺ Co mají společného s naší psychikou?
✺ Jak ovládají naše chutě?
A proč si stále více lidí stěžuje na:
✺ nadváhu, obezitu, potravinové alergie
✺ nekvalitní spánek, trvalou únavu
✺ bolesti hlavy, kloubů, zad
✺ zažívací problémy, průjmy, zácpu, kvasinkové infekce
✺ psychické potíže, depresivní nálady
✺ tmavé kruhy pod očima, kožní problémy
✺ … a spousty dalších “ne-nemocí”?
Nalézt odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek, je v posledních desetiletích cílem celé řady rozsáhlých výzkumů střevního mikrobiomu. Vzhledem k tomu, že většina střevních bakterií (60-80 %) je v laboratorních podmínkách nekultivovatelných, skutečně je zkoumat umožnil teprve až nástup nových IT technologií, tzv. sekvenování bakteriální DNA. Tato metoda se uplatnila např. i v mezinárodním vědeckém projektu – čtení lidského genomu:
Díky této metodě nastal rozmach nevídané velikosti. V současnosti snad není v žádné světově uznávané laboratoři zkoumanějšího orgánu než právě střevo a jeho mikrobiom (společenství všech mikroorganismů a jejich genů, dříve střevní mikroflóra).
Existuje mnoho nemocí, o kterých jsme se učili, že jejich příčina vzniku je neznámá. Dnes se situace mění. Lékaři dlouhá léta vůbec netušili, jak neuvěřitelně enormní roli střevní baktérie v našem životě hrají.
Dešifrování mikrobiálního genomu je považováno za jedno z posledních velkých bílých míst ve výzkumu střevní mikroflóry. Pětiletý evropský projekt http://www.mynewgut.eu byl zaměřen na výzkum vlivu stravy, stravovacích návyků, stresu a dalších faktorů na rovnováhu střevní mikroflóry a tím i na vliv rozvoje obezity, metabolických poruch a poruch chování.
A právě na základě tohoto a mnoha dalších výzkumů vědce znovu a znovu překvapuje zvláště to, do kolika tělesných funkcí a oblastí mikrobiom, ať už pozitivně, či negativně zasahuje.
Porušení křehké rovnováhy ve střevní mikroflóře, ať už je způsobeno infekcí, trvalým stresem, nezdravou stravou, podvýživou, antibiotiky, ČI JINÝMI LÉKY, může vést k hluboké nerovnováze (dysbióze) ve střevním prostředí a tím ke zhroucení oboustranně výhodného partnerství mezi člověkem a mikrobiomem. Následkem je progrese od zdraví k nemocem.
Kdo by si neuvědomoval, že žijeme v době masívního rozvoje chemicky upravovaných potravin, trvalého stresu, obezity, chronických nemocí a vzestupu psychiatrických potíží?
Odhaduje se, že v roce 2050 bude např. jen demencí trpět již kolem 100 miliónů lidí na celém světě. Obezita dosahuje už dnes rozměrů pandemie. To ohrožuje zdravotní systémy celého světa.
O to děsivější je zjištění, že vědci čím dál více přicházejí na to, že je to vlastně ona – střevní mikroflóra, kdo ovládá nás i naše zdraví.
Jaká je jejich skutečná moc, ještě před několika málo lety nikdo ani náznakem netušil. Že může mít nerovnováha ve střevní mikroflóře takový vliv na rozvoj obezity a chronických nemocí (od deprese až po rakovinu), to nečekal snad nikdo.
Ano. Spočívá v nápravě toho, co jsme svým životním stylem ztratili - rovnováhu ve střevní mikroflóře. Ona je tím, co nám za normálních okolností naše zdraví chrání.
Mnohé studie dokazují, že nejen nárůst obezity, psychické nepohody, chronických nemocí, ale i takových potíží, jakými jsou autismus, roztroušená skleróza, Crohnova nemoc a další, souvisí s bilióny mikroorganismů žijících v našem těle.
Stručný přehled toho, co střevní bakterie opravdu mohou a také umí, jsem vám shrnula do velmi hodnotného PDF dokumentu:
Věřím, že vám pomůže pochopit, proč je zdravá kondice tohoto cenného ekosystému tak významná pro udržení si štíhlé postavy a kvalitního zdraví.