Jak se vypořádat s nadměrně propustným střevem a znovu získat kontrolu nad svým zdravím?

Znáte ten pocit, kdy se cítíte neustále unavení, bez energie a trpíte chronickými zažívacími problémy, které vám dokážou zkomplikovat každý den? Jste na konci s nervy, protože nemůžete najít řešení svých problémů a lékaři si nevědí rady s vaší diagnózou? Možná je čas zaměřit se na něco, co tradiční medicína často přehlíží – propustné střevo“ (Leaky Gut).

Ano, zrovna toto může být ten skrytý důvod vašich potíží. Ale nezoufejte, existuje řešení. Přečtěte si více a zjistěte, jak si své zdraví můžete vzít zpět do svých rukou!

Syndrom „nadměrně propustného střeva“ není jen nějaký výmysl, ale skutečný, lékařsky rozpoznatelný stav, který neřešený vede často k vážnějším zdravotním problémům.

Jakou úlohu ve vzniku tohoto stavu hraje střevní mikroflóra?

Naprosto zásadní.

Její rovnováha je klíčová, neboť v opačném případě převaha patogenních mikroorganismů narušuje fyziologickou propustnost střeva, což po čase vede ke vzniku mnoha zdravotních potíží.

Co to přesně znamená „nadměrná propustnost“ střeva?

Základní funkcí střevního epitelu (sliznice) je propouštět do krevního řečiště prospěšné živiny a vodu. Tedy:

  1. POUZE prospěšné živiny a vodu,
  2. zatímco škodlivé substance musí nekompromisně zadržet, nesmí je propouštět hlouběji do ostatních části organismu.

Ale právě to se u syndromu propustného střeva děje – toxiny ze střeva pronikají přes střevní stěnu do krevního řečiště, odkud se dostávají do celého organismu.

V těle kolující toxiny pak vyvolávají zdravotní obtíže, na které lékaři obvykle předepisují léky, mírnící konkrétní problémy – ať už to jsou léky na potlačení bolesti, snížení zánětu, zlepšení trávení, potlačení alergických reakcí či na uklidnění psychiky, snížení úzkostných stavů, poruchy spánku nebo na odstranění zácpy, průjmu apod.

NIKDY však nedostanete léky pro obnovu funkční propustnosti střeva, protože k dispozici nejsou žádné standardní farmaceutické léky, které by tento stav dokázaly efektivně napravit.

Přitom obnovit zdravou funkci střeva není zas tak složité, pokud jste ochotni se na svém uzdravení aktivně podílet a něco změnit.

Nezůstávejte pasivní, nenechávejte své zdraví náhodě – informujte se a jednejte proaktivně.

👇👇👇

Je to nemoc?

I když to zní jako nemoc, ve skutečnosti jde spíše o zdravotní stav, kdy střevní stěna ztrácí svou fyziologickou funkci a stává se „nadměrně propustnou“.

Střevo musí chránit náš organismus před všemi škodlivinami, které se nacházejí uvnitř střeva, a musí být vyloučeny stolicí. Jenže při syndromu „nadměrně propustného střeva“ (odborně Leaky Gut) je zdravá funkce střevní bariéry narušena, a to tak, že se do krevního řečiště dostávají kromě živin a vody i látky, které tam nemají co dělat, jako jsou:

  • částečně natrávené proteiny,
  • bakteriální toxiny
  • nebo zbytky bakterií.

Co na to náš imunitní systém?

Pro něj je to doslova pohroma.

Ve chvíli, kdy selže tato střevní ochrana, v krevním oběhu najednou kolují „vetřelci“, kteří se volně a nepřetržitě toulají naší krví a dráždí imunitní systém.

Látky, které mají být ze střeva vyloučeny, se místo toho dostávají krví do celého organismu. Každá buňka našeho těla je tímto ohrožena, což automaticky aktivuje imunitní systém.

Problém je však v tom, že i když imunitní systém za účelem likvidace „vetřelce“ spouští jednu zánětlivou reakci za druhou, přísun škodlivin ze střeva  do krevního oběhu je (kvůli zvýšené propustnosti střeva) nekonečný. Toto vybičováváni imunitního systému k maximální činnosti jej přetěžuje a vyčerpává.

Pozor – zánětlivý marker CRP bývá u nadměrně propustného střeva jen mírně zvýšený. To je důvod, proč ho lékaři „nijak neřeší“, neboť se domnívají, že mírně zvýšené hodnoty CRP doprovázejí pouze mírnou infekci (obvykle virového původu), která většinou sama odezní. V případě bakteriální infekce, jako jsou např. stafylokokové nebo streptokokové, jsou hodnoty CRP mnohem vyšší. V takovém případě musí být nasazena antibiotika. Na virové infekce se antibiotika nepoužívají, protože viry nezabíjejí.

Bohužel, i když se jedná o mírný, zato však trvalý systémový zánět v celém organismu, je to zdroj nepřeberného množství všemožných (lékařsky málokdy vysvětlitelných) zdravotních potíží.

A výsledek? 

Cítíme se mizerně, aniž bychom tušili proč.

Co stojí za vznikem nadměrně propustného střeva?

Ať se nám to líbí, nebo ne, v drtivé většině je to náš životní styl. Jak tato patologická propustnost vzniká? 

  1. Začíná to vznikem nerovnováhy ve střevní mikroflóře.
  • Silně průmyslově zpracována strava, alkohol, chronický stres, nedostatek spánku, nedostatek fyzického pohybu, nadměrný příjem sladkostí, uzenin a nevhodných tuků, nedostatek vlákniny, léky (obzvláště antibiotika) a v neposlední řadě také stáří – to vše vede k NARUŠENÍ ROVNOVÁHY ve střevní mikroflóře.
    ­
  • Zapamatujte si, že nežádoucí mikroorganismy jsou mnohem agresivnější než užitečné bakterie. Proto, jakmile dojde k poklesu zdraví prospěšných bakterií, ŠKODLIVÉ KVASINKY CANDIDA velice rychle převezmou nadvládu ve střevním mikrobiomu.

Převaha prospěšných bakterií je nesmírně důležitá, neboť tvoří velmi důležitý bakteriální ochranný hlen, těsně pokrývající střevní sliznici. Tento hlen chrání sliznici před útoky kvasinek a dalších agresivních mikroorganismů, kteří ji jinak poškozují.

2. Druhým krokem dochází ke zničení ochranného mikrobiální hlenu kvasinkami.

  • Přemnožení různých patogenů a kvasinek způsobuje velký problém. Agresivní kvasinky Candida dokáží ochrannou mikrobiální bariéru úplně odstranit. V podstatě ji doslova „vyžerou“, a tím poškodí funkčnost střevní sliznice, která tak již není chráněna. Můžete se spolehnout, že potíže na sebe nenechají dlouho čekat.

Střevní sliznice je velice citlivá, ale hlavně nesmírně tenká. Její tloušťku tvoří jen tloušťka jedné slizniční buňky! To je důvod, proč musí být na vnitřní straně chráněna dodatečným bakteriálním hlenem, tvořeným astronomickým počtem zdraví prospěšných bakterií. Jde o důležitou bariéru, která brání kvasinkám v přímém kontaktu se sliznicí.

3. Kvasinky získají přístup ke sliznici.

  • Když je ochranný hlen zničen, pro kvasinky je to něco jako otevření dveří, které jim zpřístupní průnik až přímo ke sliznici.
    ­
  • Sliznice, která má klíčovou funkci v ochraně těla, neboť tvoří hranici mezi vnějším a vnitřním prostředím, je tímto okamžikem bez ochrany. To kvasinkám usnadňuje další devastaci její funkčnosti.
    ­
  • Aby sliznice zůstala funkční a nepropouštěla toxiny, je navíc nutné, aby slizniční buňky zůstaly umístěny velmi těsně u sebe.

Těsnost slizničních buněk má zcela zásadní význam pro naše zdraví. Po ztrátě užitečné střevní mikroflóry a devastaci ochranného hlenového bakteriálního filmu, je těsnost buněk poslední skutečnou bariérou mezi vnějším a vnitřním prostředím, a tedy poslední ochranou před průnikem toxinů hlouběji do organismu.

4. Kvasinky pokračují v destrukci sliznice a ničí těsné slizniční spoje.

  • Aby slizniční buňky zůstaly opravdu těsně u sebe a nedocházelo mezi nimi k rozestupu, jsou spojeny speciálními těsnými spoji, zvanými „Tight Junction“. (Možná jste už tento výraz někde slyšeli).
    ­
  • Speciální těsné spoje zodpovídají za to, aby mezi nimi nedocházelo k rozestupování. V podstatě slouží k tomu, aby udržovaly slizniční buňky absolutně u sebe bez jakékoli skulinky. Nesmí mezi nimi vzniknout ani mikrotrhlinka, kterou by mohly začít do krevního oběhu pronikat cizorodé látky, které tam nepatří.
    ­
  • Jenže kvasinky svými toxiny tyto těsné spoje narušují. To způsobuje vznik mikrorozestupů mezi buňkami. Těmito cestami pak dochází k trvalému průsaku škodlivin ze střeva do krve, kterou jsou dál roznášeny ke všem buňkám našeho organismu.

Je důležité vědět, že i když podstoupíte kolonoskopii, mikrotrhlinky ve střevní sliznici nelze pomocí ní odhalit. Při kolonoskopii lékař není schopen zjistit, zda jsou mezi slizničními buňkami mikrorozestupy. Může sice vidět, že sliznice je zanícená, ale mezibuněčné průsaky nejsou detekovatelné.

Chronické zdravotní potíže bez zjevného vysvětlitelného základu

Začíná to nenápadně – tu a tam nás obtěžuje zácpa nebo průjem, jindy máme pocit, že nám to „netráví“, pak se zase objeví bolesti hlavy či poruchy spánku, vyskytne se z ničeho nic potravinová nesnášenlivost nebo alergie, byť jsme ji do té doby nikdy neměli, všimneme si zhoršení pleti, kožních potíží atd.

Najednou si uvědomíme, že se objevuje stále něco, co nám způsobuje nepohodlí. Z občasných potíží se postupně stávají potíže chronické (vyskytují se déle než tři měsíce), přitom pro ně nemáme žádný zjevný, vysvětlitelný základ, a tak je nezřídka přisuzujeme stáří.

Když pak někde slyšíme, že pro zlepšení stavu je potřeba detoxikovat tělo, vrháme se na detoxikační kůry v domnění, že si tím „vyčistíme“ organismus a budeme se cítit lépe a více FIT.

Nebudeme!

Pokud jste si přečetli předchozí pasáže, jistě jste již pochopili, že detoxikační kůry, které slibují „vyčištění“ organismu nepomohou, pokud je narušena funkce střevní sliznice a dochází k neustálému průsaku toxinů do těla, známému laicky jako „děravé střevo“.

Tyto kůry nemohou zabránit průniku škodlivých látek ze střeva a jsou proto v těchto případech neúčinné.

Je to stejné, jako kdybyste chtěli vytřít podlahu do sucha, ale z mikrotrhlinky na vodovodním potrubí by vám na podlahu neustále kapala voda.

Jednorázové detoxikační kúry jsou stejně marné jako vytírání vody pod prasklou trubkou. Pokud nevyřešíte trvalý únik toxinů ze střeva do těla, jsou peníze za takové kúry neefektivní investicí do zdraví.

Lze vůbec odstranit trvalou vnitřní intoxikaci?

Ano, lze. Trochu nadneseně se dá říci, že stejně jako u kapající vody – „opravou netěsné trubky“. U střeva to začíná obnovou rovnováhy ve střevní mikroflóře.

Přemnožené kvasinky Candida svými mykotoxiny způsobují narušení těsnosti slizničních buněk, což vede k průsaku škodlivin do organismu a následným zdravotním potížím.

Pro odstranění tohoto problému je nezbytné:

  1. obnovit bakteriální barierovou funkci na sliznici (ochranný bakteriální hlen),
  2. a obnovit těsnost slizničních buněk.

Toho dosáhnete znovunastolením rovnováhy ve střevním mikrobiomu, která zabrání nadměrnému zaplavování organismu toxiny kvasinek Candida, zastaví poškozování těsnosti střevních slizničních buněk a uleví tak imunitnímu systému, což je klíčové pro zdraví. Opomenutí těchto kroků může vést k vyčerpání imunitního systému, což je potenciálně nebezpečné.

👇👇👇

Vyčerpaný imunitní systém je hrozbou pro celkové zdraví

Mírný, ale přitom trvalý systémový zánět (vyvolaný nepřetržitým průsakem toxinů ze střeva) může imunitní systém zmást natolik, že ten, v domnění, že problém je někde jinde (když se mu nedaří zlikvidovat „vetřelce“), zaútočí na vlastní buňky těla a způsobí tak rozvoj autoimunitního onemocnění.

Abyste zabránili této devastaci, je zcela zásadní obnovit a udržovat zdravý poměr mikroorganismů ve střevní mikroflóře. Pokud jsou užitečné bakterie v převaze, snadno si poradí s agresivními kvasinkami a dalšími patogeny.

Ve chvíli, kdy vás začnou trápit zdravotní potíže zdánlivě bez příčin, přemýšlejte o nutnosti nápravy tímto směrem. Sama jsem si tím prošla, když jsem v přechodu začala z ničeho nic tloustnout a objevovaly se zdravotní potíže, které přibývaly jedna za druhou, aniž bych byla nemocná nebo si byla vědoma jakékoli jiné příčiny.

Zjistěte si pomocí diagnostického testu, zda i u vás nemohou být příčinou vašich potíží přemnožené kvasinky Candida.

Co když je právě toto řešení, které hledáte? Nenechte své zdraví na pospas osudu! Je cennější než jakýkoli poklad.

Helena Havránková
Zdravotní sestra s dlouholetým zájmem o studium mikrobiomu a jeho vlivu na naše celkové zdraví.

Vytvořila vzdělávací on-line kurz CHCI ZHUBNOUT, CO MI POMŮŽE?  CHCI ZLEPŠIT ZDRAVÍ, CO MI POMŮŽE? Více o kurzu zde >>.

Poodhaluje v něm klíčovou roli střevních bakterií pro udržení zdraví a názorně vysvětluje, jak obnovení rovnováhy ve střevní mikroflóře pozitivně ovlivňuje schopnost zbavit se nadváhy a chronických civilizačních nemocí.

Jejím cílem je pomáhat lidem uvědomit si, že o tom, jak se celkově cítíme, jak výkonná je naše imunita, jak souměrnou máme postavu či jak odolná je naše psychika, do značné míry rozhoduje stav našeho střevního prostředí.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *