Zápasíte s přebytečnými kilogramy? Objevte tajemství štíhlých lidí!

Nevíte, proč se vám nedaří zhubnout či popřípadě si dosaženou váhu udržet? Jste unavení z neustálého boje s kily navíc? Možná je to způsobeno vašimi střevními mikroorganismy.

Ano, střevní bakterie mají vliv na naši tělesnou váhu a jsou jedním z hlavních nepostradatelných klíčů k vašemu úspěchu při hubnutí.

Vědecké studie potvrzují, že střevní mikroflóra obézních jedinců se liší od mikroflóry štíhlých lidí. Tyto bakterie dokážou získávat více kalorií z potravy, než dokážou bakterie štíhlých jedinců. To znamená, že při srovnatelném příjmu kalorií můžete nabrat na váze, aniž byste si toho byli vědomi. Tyto kalorie navíc představují pro vás skrytý příjmem, o kterém nemáte tušení, odkud přichází.

Většinu z vás při hubnutí zajímá, kolika kilogramů se zbavíte a především – jak rychle. Jenže při hubnutí není důležitá rychlost, nýbrž schopnost obnovení rovnováhy ve střevní mikroflóře. Bez ní nebudou výsledky vašeho snažení nikdy trvalé.

A i když mnoho lidí dokázalo někdy zhubnout, včetně těch silně obézních, problém toho, proč se v krátké době vrátíte se svou váhou zpět na předchozí úroveň, spočívá v nevhodném složení vaší střevní mikroflóry.

Pokud nezměníte nerovnováhu ve střevní mikroflóře na rovnováhu, váhu si udržíte pouze v případě, že budete schopni přísné disciplíny s nízkým příjmem kalorií, protože „obezitogenní“ mikroflóra dokáže být nesmírně efektivní.

Kalorické tabulky ztrácí svůj význam

Profesorka Dr. Michaela Axt-Gardemann, která přednáší na Vysoké škole v Coburgu obor podpora zdraví a prevence nemocí a dlouhodobě se věnuje problematice vztahu mezi střevní mikroflórou a vznikem nadváhy nebo nemocí tvrdí, že kalorické tabulky potravin v mnoha případech ztrácí svůj význam.

V jedné ze svých knih nazvané „Schlank mit Darm – mit der Richtigen Darmflora zum Wunschgewicht“ (Se správnou střevní flórou k dosažení požadované hmotnosti) uvádí, že:

  • „…kalorické tabulky přestávají platit, pokud v našem střevním mikrobiomu převládají bakterie podporující nadváhu.“
  • „Tyto baktérie dokážou balastní látky, které za normálních okolností slouží jako prevence nadváhy, natolik zužitkovat a přeměnit na dodatečné kalorie, že ve skutečnosti přispívají k vlastní obezitě.“

Jeden banán nám podle běžných kalorických tabulek poskytuje přibližně 100 kalorií, jeden hamburger někde kolem 300 kcal a například v jedné porci těstovin s rajčatovou omáčkou a parmazánem to dělá asi 400 kcal. Tolik kalorické hodnoty, ale to, co tělo ve skutečnosti doopravdy využije, se může člověk od člověka úplně lišit!

„Obezitogenní“ baktérie, které před staletími v obdobích hladomoru dokázaly získat doslova poslední kalorii z každého „stébla trávy“, byly pro člověka nutností. Jenže ve světě přeplněných supermarketů, rychlých občerstvení a sladkých vod na každém rohu, jsou tyto „pravěké“ baktérie se schopnostmi vykouzlit výživné jídlo dokonce i z kousku stromové kůry nebo svazečku bylin, vcelku nevýhodou.

V dobách, kdy lidé byli odkázáni na to, co uloví nebo nasbírají, představovala pro ně účinná bakteriální přeměna živin otázku života a smrti. Zajišťovala jim schopnost přežití. Jenže dnes nám tyto „super-bakterie“ dopřávají až příliš mnoho „dobrého“ a je dost možné, že byste se jich rádi zbavili.

Rovnováha ve střevech je klíčová pro udržení dobrého zdraví a optimální tělesné váhy.

Abyste mohli těžit z této rovnováhy, je nutné se o zdraví prospěšné bakterie správně starat a poskytovat jim potřebnou výživu. Výhody, které převaha užitečných střevních bakterií přináší, jsou neoddiskutovatelné (viz vzdělávací online kurz).

My živíme je, ony živí nás

Je potřeba si uvědomit, že to, čím se živíme MY, tím také živíme naši střevní mikroflóru.

Jsme to tedy MY, kdo ovlivňuje, zda se v ní budou šířit škodlivé bakterie (včetně těch, které nám tajně dodávají kalorie), nebo naopak prospěšné bakterie, které jsou důležitými tvůrci mnoha biologických látek nezbytných pro udržení si kvality zdraví.

Jedním z celé řady jejich produktů je například kyselina máselná (butyrát). Ta patří mezi nejdůležitější zdroje výživy pro buňky tlustého střeva. Bez ní není možné, aby bylo střevo zdravé, jelikož pouze dobře živena střevní výstelka může být základem prevence zánětlivých onemocnění střeva.

Ale vraťme se k nadváze

V našich střevech se nachází biliony užitečných i škodlivých mikroorganismů. „Obezitogenní“ bakterie jsou běžnou součástí všech lidí, včetně těch štíhlých. Rozdíl spočívá pouze v jejich počtu. U lidí bojujících s nadváhou jsou tyto bakterie silně přemnoženy, zatímco u štíhlých lidí jsou v menšině.

Podstatný rozdíl, proč někteří lidé zůstávají štíhlí, i když jedí více než vy, spočívá ve vyváženosti mikrobiomu. Proto není důležité soustředit se na rychlost ztráty přebytečných kilogramů, ale na obnovu zdravé rovnováhy ve střevní mikroflóře!

Prospěšné bakterie dokáži velmi účinně eliminovat mnoho škodlivých mikroorganismů a udržet je tzv. „v šachu“, aby se nemohly přemnožit. Tímto způsobem nás dokáži chránit nejen před mnoha zdravotními problémy (od potravinových alergií až po různá neurologicko-psychiatrická onemocnění), ale také před nežádoucí nadváhou, která není způsobena přejídáním.

Jak efektivní jsou „obezitogenní“ bakterie?

To, jak efektivní „obezitogenní“ baktérie mohou být, si ukážeme v následujícím textu.

Věděli jste, že až 80 % obsahu stolice tvoří odumřelé mikroorganismy? To ale není to nejzajímavější. Vědci zkoumali vliv složení střevní mikroflóry na vznik nadváhy a zjistili, že pokud došlo ve stolici ke snížení množství „žádoucích“ bakterií o pouhých 20 % a současně k nárůstu „obezitogenních“ o 20 %, vyloučená stolice obsahovala o 150 až 200 kalorií denně méně.

Ptáte se, jak je to možné? Kam zmizely chybějící kalorie? Bohužel, přidali se k vaší hmotnosti. Konkrétně se uložily do stehen a břicha.

„Tlusté“ baktérie dokážou natolik účinně zužitkovat potravu, že jsou schopny našemu tělu dodávat tajně o 150 až 200 kalorií navíc oproti štíhlým lidem, a to každý den! Jejich existence ve střevním prostředí je tedy spojena s nárůstem hmotnosti.

Slyšeli jste již výroky:

„Já tloustnu snad i jen ze vzduchu?“
„Jak je možné, že i když jím stejně jako ty, já tloustnu a ty ne?“
„Proč, když jím tak málo, stejně tloustnu?“

Jistě, kdo by někdy něco podobného neslyšel, nebo dokonce nezažíval na vlastní kůži. Tak teď už možná tušíte, proč. Odpověď tkví ve složení vašeho střevního prostředí.

Rozdíl mezi vámi a vaší kamarádkou není v množství jídla, ale právě v tomto složení střevní mikroflóry.

I když oněch denních 150-200 kalorií navíc nevypadá na první pohled nijak dramaticky, přesto představuje roční nárůst hmotnosti až o 10 kg! A to už je docela znatelný rozdíl. Chápu, že vám to teď vyrazilo dech, ale taková je skutečnost. Stačí si vzít kalkulačku.

Zbavit se 10 kg tuků je náročné a vyžaduje mimo jiné výraznou fyzickou aktivitu. Abyste takovou váhu zhubli, musíte spálit až o 73 000 kcal ročně více než člověk se zdravou tělesnou váhou (1 kg tuku = 7 000 kcal). A buďme upřímní, kdo z vás zvládne cvičit více, když je těžší a veškerá aktivita je pro něho namáhavější?

Co tedy pro vás bude nejlepší volbou?

V této situaci je nejúčinnější změnit výživu tak, abyste snížili množství „obezitogenních“ bakterií ve střevní mikroflóře a zároveň zvýšili množství užitečných bakterií. Taková změna vám umožní vyhnout se skrytému příjmu kalorií, o kterých jste doposud neměli ani ponětí.

Pokud se zajímáte o podrobnosti, ráda vás přivítám v online kurzu. Zde se dozvíte více o tom, jak snadno dosáhnout požadovaných změn ve složení střevní mikroflóry a úspěšně zhubnout.

Helena Havránková
Již několik let jsem fascinována výzkumy mikrobiomu a jeho vlivu na naše zdraví, rozvoj obezity či účinku na mozek. Věnuji se zvyšování povědomí o důležitosti bilionů živých mikroorganismů, žijících v našem střevě.

Pomáhám lidem uvědomit si, že o tom, jak se celkově cítíme, jak výkonná je naše imunita, jak souměrnou máme postavu či jak odolná je naše psychika, do značné míry rozhoduje stav střevního prostředí.

Vytvořila jsem vzdělávací on-line kurz CHCI ZHUBNOUT, CO MI POMŮŽE?  CHCI ZLEPŠIT ZDRAVÍ, CO MI POMŮŽE? Více o kurzu zde >>.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *