Když se snažíte zhubnout, co myslíte, že je důležitější: dieta nebo cvičení?

Představte si chvíli, kdy se poprvé rozhodnete změnit svůj život. Možná jste to vy, kdo stojí před zrcadlem a rozhoduje se, že je čas na změnu. Čas překročit hranice, které jste si kdy stanovili. Tato cesta, na kterou se chystáte vydat, je plná příběhů, které vás posunou, naučí a možná i trochu překvapí.

Zapomeňte na staré rčení, že při hubnutí je cvičení stejně důležité jako dieta. To totiž není pravda.

Ano, cvičení je nesmírně důležité pro vaše celkové zdraví, kondici a pohodu, ale když přijde na hubnutí, hlavní roli hraje to, co a kolik toho jíte. Nezapomeňte, že vaše tělo je jako dokonalý stroj, kde každá součástka hraje svou roli.

Přibližně 60 % až 75 % kalorií, které spálíte, je využito na základní funkce (bazální metabolismus) – ano, dokonce i když jen sedíte a díváte se na svůj oblíbený seriál. V lidských buňkách probíhají denně stovky biochemických reakcí, které vás udržují při životě.

A ty, aby toho byly schopné, potřebují zajistit dostatek kvalitního paliva. Tím palivem jsou kalorie, které jdou na důležité věci jako myšlení, dýchání nebo třeba práci vašeho srdce.

Ale co s tím můžete dělat vy?

Tady přichází ta krásná část příběhu. Vy máte moc rozhodnout, jaké palivo do svého stroje dáte. Představte si, že máte na výběr mezi benzinem a kvalitním prémiovým palivem pro váš luxusní sporťák – jistě byste nechtěli, aby váš drahý vůz běžel na něčem, co mu dlouhodobě škodí, že?

Přijetí tohoto uvědomění může být výzvou, ale také osvobozující. Vice o tom, jak pochopit bazální metabolismu a zvýšit šance na zhubnutí, najdete v online kurzu. Jde o to, dát přednost kvalitě před kvantitou. Jde o rozhodování, které ovlivní nejen to, jak se cítíte dnes, ale i to, jak budete žít zítra a v dalších letech.

Příběh o hubnutí je příběh o tom, jak se rozhodujete žít svůj život.

A nezáleží na tom, kolikrát padnete; co se počítá, je to, kolikrát se zvednete, oprášíte se a jdete zase dál.

Tak co říkáte, jste připraveni napsat další kapitolu svého příběhu? Jste připraveni začít dělat malé změny, které mohou vést k velkým výsledkům? Pamatujte, každý krok, i ten nejmenší, vás posouvá vpřed. Vaše cesta začíná právě teď.

S láskou a úctou
Helena

Helena Havránková
Zdravotní sestra s dlouholetým zájmem o studium mikrobiomu a jeho vlivu na naše celkové zdraví.

Vytvořila vzdělávací on-line kurz CHCI ZHUBNOUT, CO MI POMŮŽE?  CHCI ZLEPŠIT ZDRAVÍ, CO MI POMŮŽE? Více o kurzu zde >>.

Poodhaluje v něm klíčovou roli střevních bakterií pro udržení zdraví a názorně vysvětluje, jak obnovení rovnováhy ve střevní mikroflóře pozitivně ovlivňuje schopnost zbavit se nadváhy a chronických civilizačních nemocí.

Jejím cílem je pomáhat lidem uvědomit si, že o tom, jak se celkově cítíme, jak výkonná je naše imunita, jak souměrnou máme postavu či jak odolná je naše psychika, do značné míry rozhoduje stav našeho střevního prostředí.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *